Start 2021

Op de laatste dag van 2020 is het 2e vat gevuld met white spirit op 63% ABV. Distilleerderij de Blauwvinger heeft nu 2 Bourbon vaten gevuld. Deze vaten zijn 1x door Jim Beam gebruikt en door een Spaanse Tonelaria (kuiperij) van 210 liter verkleind naar 128 liter.

Tijdens het rijpingsproces van whisky in de eikenhouten vaten verdampt ieder jaar een klein gedeelte van de inhoud. Het gedeelte dat verdampt wordt de Angels Share genoemd. In Schotland is dit percentage ongeveer 1,5 tot 2% per jaar. In Nederland kan dit percentage met de warme zomers en winters die we nu hebben oplopen tot wel 8% per jaar of zelfs meer.

Een voorbeeld in Nederlandse omstandigheden met 8% verdamping als uitgangspunt. In een vat dat gevuld is met 100 liter zit na 1 jaar nog 92 liter, na 2 jaar nog 84.5 liter en na 3 jaar nog 78 liter. In Schotland met een percentage van 2% is dat na 3 jaar nog 94 liter.

In Zwolle zijn we nu op zoek naar geschikte kelderruimte om de vaten die we de komende jaren hopen te produceren op te slaan. Waarom kelderruimte? Wel, omdat kelders doorgaans het hele jaar koel zijn, geventileerd en enigszins vochtig. Kortom goede omstandigheden voor vaten whisky.

 

Waar zijn we momenteel verder mee bezig? De ambitie is om de komende maanden twee likeuren, één gin en één jenever te maken. Voor de gin en de jenever is er in de kerstvakantie met nieuwe recepten een proefdistillatie gedaan.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *