Blog oktober 2022

De kennismaking met “Erna”, de nieuwe distilleerketel, is afgerond. We begrijpen elkaar, nou ja, ik begrijp haar. Hoe snel gaat het opwarmen, wanneer moet je juist langzaam aandoen enzovoort. De vorige distilleerketel, Trijntje, was gasgestookt. De nieuwe ketel, Erna, is voorzien van elektrische verwarmingselementen. Gezien de ontwikkelingen op de energiemarkt dit jaar een goede beslissing. Voor de distilleerderij is een nieuw vergistingsvat aangeschaft, een IBC van 600 liter. Per keer 500 liter wort te vergisten. Daarna 5x een 1e stook (ruwbrand) in 2,5 dag en dat zijn drukke en lange dagen.

Een nieuwe likeur blijkt zeer in de smaak te vallen. Onze Orancello loopt erg goed bij de slijters en krijgt goede beoordelingen.

Weer een mijlpaal: de 2e proeverij van de Zwolse Bravoure komt eraan. 18 november is het zover. We zijn erg benieuwd naar de reacties. Volgend jaar, eind november is de 1e Zwolse Whisky gereed.

Er hadden op dit moment 12 vaten gevuld moeten zijn maar helaas pech gehad het zijn er ‘maar’ 11. Een Amontillado vat bleek lek te zijn. Op een aantal manieren geprobeerd om het vat dicht te krijgen maar helaas. Het vat toch 2,5 maand gevuld met newmake spirit 63%. Na die 2,5 maand was het alcohol% van 63% teruggelopen naar 58%. Het vat maar vlug leeggehaald en wachten op een nieuw Amontillado vat.

De whisky proeverijen, of beter geformuleerd de educatie over whisky waarbij ook een aantal whisky’s geproefd worden, beginnen te lopen. De website gaat aangepast worden, bij de proeverijen gaat een minimum aantal deelnemers vanaf 5 personen krijgen. Helaas gaat moet de prijs per persoon omhoog van €30 naar €32,50 per persoon.

De samenwerking met de Whiskyteers is beëindigd. De kosten voor de vertegenwoordiging wogen niet op tegen de baten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *